ummusya

Ahad, 25 September 2011

LASAGNA

Percubaan pertama bikin lasagna

STEP 1:

pnskan 2 sudu majerin, 2biji bwg pth dn sbiji bwg bsar yg dcincang halus. Masukkn 500g daging cincang. Kacau rata, tunggu hingga daging msk. Masukkan 300g sos tomato botol dn 100ml air. Masukkn 1 sudu kecil oregano, setengah sudu kcl garam, stegh sdu kcl garam. Msk hingga mdidih dn sos agak kering.

STEP 2:

pnskan 3 sudu marjerin, masukkn 3 sudu tepung gandum, kacau rata. Tuang setin susu cair dn 100ml air sdikit demi sdikit smbil dkacau rata. Tambh 125g keju cheddar parut, sikit lada putih. Msk hingga mdidih dn mengental.

STEP 3:

sapu marjerin d sekeliling takir, susun kulit lasagna pd dasar takir. Sebaiknya gunakn kulit instant, klau yg nda instant, ngalih lagi merabus.
Ratakan setengah bhgian sos daging di atasnya.

STEP 4:

ratakan 1/3 bhgian sos putih di atas sos daging. Ulangi step 3 & step 4 sekali lagi.

STEP 5:

susun lagi kulit lasagna (kali ke3), ratakn lg sos putih, dan tabur mozarella cheese yg dipatut di atas sekali. Bakar d oven dgn 180 d.s selama 40 minit atau ikut kepanasan oven masing2.
inilah hasilnya...

alhamdulillah... berjaya...
Tunggu hingga sejuk baru cantik dipotong.