Isnin, 28 November 2011
TERUNG DADAR
terung dipanggang/dibakar hingga lembut, buang kulit. Pecahkan telur dlm piring, campur lada kisar, serbuk lada sulah, garam, gaul sebati. Masukkan terung ke dlm telur, lecek terung menggunakan garfu hingga leper. Gaul dgn telur, goreng di kuali dgn sedikit minyak, siap.
Rabu, 23 November 2011
LAMB CHOP
Jumaat, 11 November 2011
AYAM GORENG BEREMPAH
Rabu, 9 November 2011
Syazwan dalam kenangan
BAYAM the series
siri 1: Telur Dadar Bayam
ramuannya:
bwg merah, bwg putih, bawang besar (senua dihiris) cili hiris, sosej hiris, daging kisar, bayam, telur, garam, sos cili life.
siri 2: Bayam Spagheti
Cara2nya:
tumis bwg bsar yg dicincang halus, daging kisar, biarkn hingga daging masak. Masukkn sosej hiris, sos tiram, sos tomato, sos cili life, sdikit air, garam. Masukkn bayam. Siap!
ramuannya:
bwg merah, bwg putih, bawang besar (senua dihiris) cili hiris, sosej hiris, daging kisar, bayam, telur, garam, sos cili life.
siri 2: Bayam Spagheti
Cara2nya:
tumis bwg bsar yg dicincang halus, daging kisar, biarkn hingga daging masak. Masukkn sosej hiris, sos tiram, sos tomato, sos cili life, sdikit air, garam. Masukkn bayam. Siap!
Jumaat, 4 November 2011
APAM DOT DOT NUTELLA
sumber: Blog Hana
Bahan-bahan:
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalete
nutella secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna
Cara-cara:
Masukkan semua bahan apam kecuali nutella dan pewarna ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkan nutella secukupnya.
Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh. Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE:
Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
***Satu lagi kena balut tutup kukusan.