ummusya

Jumaat, 4 Mei 2012

AYAM MASAK ROS MADU















Sumber; RasaOnline

Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong 14 -  gaul dg sikit garam dan kunyit

125ml cili kisar - guna 7 biji cili kering

6 sudu makan sos cili

6 sudu makan sos tomato

½ tin susu cair atau 1 cwn fresh milk

5gm kulit kayu manis

5gm bunga lawang

5gm buah pelaga

5gm bunga cengkih

3 batang serai diketuk

125ml tomato puri atau 4 sb

2 sb madu.

1 cwn kacang peas

Bahan kisar:

5 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

2sm halia

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga separuh masak. Ketepikan.

2. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih sehingga garing.

3. Kemudian masukkan cili kisar bersama serai dan biarkan hingga garing.

4. Apabila garing, masukkan sos cili dan sos tomato kemudian ayam yang siap digoreng. Kacau rata.

5. Tuangkan susu cair bersama tomato puri. Kacau hingga sebati dan biarkan masak hingga kuahnya agak pekat. tambah madu.
6. Perasakan dengan serbuk perasa, garam dan gula secukup rasa dan angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan