ummusya

Ahad, 5 Disember 2010

entry yang tertunda

ini adalah antara aktiviti bulan ramadan yang tak sempat diupload.
hampir2 nak raya, ummusya dapat seorang pembantu untuk menggulung popia kecil.

tetapi..... lepas gulung, goreng, malam tu juga habis dimakan. eh, eh, eh, ingatkan untuk raya.... menggulung beberapa jam, makan hanya beberapa minit.

dua tiga hari lagi nak raya, ummusya didatangi 2 orang anak dara (anak buah) yang hendak belajar buat kek.



antara hasil kek yang kami buat
kek tapak kuda, kek roll nutella, kek roll coklat



minggu pertama ramadan yang lalu, adalah harijadi yang pertama puteri tunggal. ummusya buat kek harijadinya lain dari kek harijadi yang biasa, kek tapak kuda dan kek roll nutella dipotong dan disusun kemudian ditulis.

okey, di sini ummusya kongsikan resipi kek yang sungguh digemari di seluruh Brunei

KEK TAPAK KUDA

Bahan2:

10 biji kuning telur, ambil 5 putih telur
225 gm gula caster
110 gm tepung gandum
½ sudu makan baking powder
1 sudu makan ovelet
10 gm tepung susu
½ sudu makan esen vanilla
1 sudu makan chocolate emulco
135 gm mentega cair

Cara2:

Pukul gula dan telur hingga kembang kemudian masukkan ovelet dan pukul lagi. Tepung gandum, tepung susu dan baking powder diayak bersama lalu masukkan ke adunan telur dan kacau rata. Akhir sekali masukkan mentega cair dan gaul rata.

Adunan dibahagi 2 bahagian. Satu bahagian dibubuh chocolate emulco. Masukkan 10 sudu makan penuh adunan ke dalam takir dan bakar selama 5 minit dengan kepanasan oven 180 darjah celcius.

Lapis lagi dengan adunan kedua sebanyak 10 sudu makan penuh. Bakar selama 10 minit.

Kek yang sudah masak dibelah dua dan sapukan coklat nutella di tengah2nya dan dilipat dua.

selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan