ummusya

Ahad, 8 Ogos 2010

PAIS AYAM PANGGANG

Resipi ciptaan baru untuk dikongsi bersama di sini. resipi ini tercipta disebabkan mahu mengelak oven kotor, so, ambil daun pisang dan foil, bungkuskan saja ayam itu. selalunya kalau memanggang ayam, gerenti oven akan kotor oleh percikan-percikan ayam, bukan ayam percik eh, hehe...

ayam sebelum dibungkus

ayam yang sudah masak


bahan-bahan:
1 ekor ayam
cili kisar
sos tomato
sos cili pantai
sos tiram
serbuk kunyit
sos barbecue
garam
madu
daun pisang
aluminium foil

cara-cara:
ayam dibelah dua, dibersihkan dan digaul dengan cili kisar, sos tomato, sos cili pantai, sos tiram, serbuk kunyit,garam dan madu, semuanya main agak2, cukup untuk ayam seekor.
setelah digaul sebati, bungkus ayam dengan daun pisang dan aluminium foil. bakar di oven selama 30 minit dengan kepanasan 230 darjah. selepas itu dipindah ke kuali, dan sambung membakar di atas api sehingga masak.
perlu diingat: ayam yang dipotong kecil2 tidak sama rasanya dengan yang dibelah dua. tak berapa sedaplah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan