ummusya

Selasa, 25 Oktober 2011

BAHULU

percubaan pertama membuat bahulu, alhamdulillah... saksessss
apa yang membuat aku kuat semangat untuk membuat bahulu kerana anak2 sangat suka makan bahulu, nasib baik menjadi, baru pun masak sudah kana tungap semangkuk, hahaaa.. senang rasa hati bila apa yang kita masak dapat sambutan.



bahan2:
1 kilo tepung gandum
1 kilo gula
10 biji telur
sedikit minyak masak
acuan

cara2nya:
pukul gula + telur hingga kembang. Masukkan tepung gandum, gaul hingga sebati. Jika hendak bikin bahulu lembut, masukkn air sebanyak telur, jika hdk bikin jenis keras, tdk perlu masukkan air. Titikkn 2 titik minyak pd acuan bahulu, masukkn adunan ke dlm acuan. Bakar dlm oven dgn 160 d.s selama 10 mnt, atau ikut keadaan oven masing2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan