ummusya

Ahad, 6 Februari 2011

Nasi Briyani Ayam Enrico


bahan2:
3 cawan beras basmathi
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
40 gram minyak sapi (kali ini ummusya gunakan minyak sapi Enrico, sbb tu namanya nasi briyani enrico)
30 gram rempah briyani (kali ini ummusya gunakan rempah adabi)
secukupnya bawang merah dan bawang putih (dikisar)
kacang jagus digoreng
kismis
pewarna kuning
garam, gula

cara2:
- panaskan minyak sapi dalam periuk nasi elektrik atau periuk biasa.
- tumis bawang kisar dan rempah briyani
- masukkan susu cair, air, garam dan gula. tunggu hingga mendidih sedikit.
- masukkan beras, gaul hingga sebati, tutup periuk
- setelah nasi masak, kaut ke dalam kontena besar, bagi pewarna kuning, kacang jagus dan kismis. gaul rata.

AYAM BRIYANI ENRICO

sekilo ayam
bawang merah, bawang putih dan halia (dikisar)
bawang besar (dihiris)
minyak sapi (guna enrico)
rempah briyani (guna adabi)
serbuk kari(guna baba's)
serbuk kunyit
sedikit sos tiram, garam, gula
susu cair
air

cara2:
panaskan minyak sapi
tumis bawang kisar
masukkan rempah briyani, serbuk kari, serbuk kunyit, sos tiram
masukkan ayam, air
setelah ayam setengah masak, masukkan susu cair, garam, gula, bawang besar
masak hingga pekat. tinggalkan sedikit sahaja kuahnya.

setelah ayam masak, kaut ayam tanpa kuahnya dan digaul dengan nasi briyani tadi.

PACERI NENAS

bahan2:
sebiji nenas masak (dipotong kecil)
bawang merah, bawang putih, halia (dikisar)
3 sekawan (cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
serbuk kari dan serbuk kunyit (campur air)
garam
gula
cili segar dihiris
air

cara2:
- tumis bawang kisar dan 3 sekawan
- masukkan campuran serbuk kari & serbuk kunyit, biarkan seketika hingga pecah minyak
- masukkan air dan nenas
- tambah garam dan gula secukup rasa
- didihkan lebih kurang setengah jam, kalau airnya kurang, bolehlah ditambah lagi. semakin lama dimasak, semakin sedap rasanya.

TO BE CONTINUE.... hehe.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan