ini satu lagi lauk kegemaranku. cara membuatnya juga cukup senang dan ringkas.
bahan2nya:
ikan kuasi atau rumahan, kembong atau yang bersesuaian
bawang merah dihiris halus
cili kisar
asam jawa
garam
cara2nya:
bersihkan ikan, dibelah belakangnya.
sediakan satu mangkuk besar, masukkan asam jawa yg dicampur air, cili kisar, bawang merah yang dihiris dan garam. gaul hingga rata. masukkan campuran tadi ke dalam belakang ikan yang dibelah dan ke dalam perut ikan. kemudian lumurkan juga campuran tadi ke seluruh badan ikan. biarkan dalam freezer untuk beberapa hari hingga bahan2nya sebati dengan ikan. bila hendak makan, bolehlah digoreng.
liking ini juga boleh dibuat kering, dgn cara... selepas ikan selesai dibagi bahan2, bolehlah dijemur di tengah panas hingga kering.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan